Ontdek de nieuwe

generatie Charles

Bij Charles denken we aan de lange termijn.

Wat ons drijft is de passie om een steeds beter product te maken. Vleeswaren die je vol vertrouwen aan je kinderen geeft, omdat je weet dat ze met zorg bereid zijn. Goed gemaakt, met kwalitatieve ingrediënten, met zorg voor een beter dierenleven en met aandacht voor het klimaat.

In ons familiebedrijf zijn we gedreven door de toekomst. We denken immers niet in kwartalen, maar in generaties. Wij vinden het onze verdomde plicht om te zorgen voor onze kinderen, onze klein- en achterkleinkinderen. Enkel zo creëert een product écht meerwaarde. Enkel zo kan je blijven leren, evolueren en zien wat mogelijk wordt.

Vandaag en morgen. We zijn generatiedenkers.

– al sinds 1935 –

Charles staat garant voor de (h)eerlijkste charcuterie, salades en bereide maaltijden.

 Stuk voor stuk van ambachtelijke topkwaliteit. Het resultaat van een passie voor smaak, doorgegeven van generatie op generatie.

Beter Doen

Maar we denken ook al aan de volgende generaties, want het is een proces dat nooit echt ‘af’ is. Het is leren — en evolueren. Mee veranderen op het ritme van de maatschappij.   Daarom blijven we sleutelen aan een duurzame manier van ondernemen. Ecologische verpakkingen en het blijvend verbeteren van onze recepturen zijn stappen in de goede richting.

Benieuwd hoe Charles verder mee evolueert? Je leest hieronder onze doelstellingen op het vlak van:

GEZONDHEID

DIERENWELZIJN

MILIEU

Gezondheid

Lekker én toch gezond eten? Het kan. Bij Charles verbeteren we continu onze recepturen — zonder in te boeten aan smaak of kwaliteit.

Het Charles lastenboek

Op basis van onze jarenlange ervaring stelden we een Charles lastenboek op. Dit lastenboek bevat strenge normen waaraan onze grondstoffen moeten voldoen, zodat we de herkomst en kwaliteit ervan kunnen verzekeren.

Minder e-nummers

We willen onze vleeswaren zo puur en natuurlijk mogelijk houden. Daarom startten we een project om het aantal e-nummers in onze producten systematisch te reduceren.

Allergenen op verpakking

We vermelden duidelijk de voedselallergenen op de etiketten van onze producten, zodat je zo goed mogelijk bent geïnformeerd. Klik op de icoontjes voor meer info.

De glutenvrije producten van Charles hebben een glutengehalte van minder dan 20 mg/kg en voldoen daarmee aan de Europese normen van producten voor personen met een glutenintolerantie.
De lactosevrije producten van Charles bezitten een lactosegehalte van maximaal 2,5 mg/100 kJ of 10 mg/100 kcal. Ze zijn perfect geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, terwijl ze wel hun voedingswaarde en lekkere smaak behouden.
De allergenenvrije producten van Charles zijn bereid zonder enige aanwezigheid van de 14 wettelijk vastgelegde stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken : gluten, schaaldieren, ei, vis, pinda’s, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesam, zwaveldioxide/sulfiet, lupine en weekdieren.
De vetarme producten van Charles beantwoorden aan de norm van minder dan 3 g vet/100 g of 100ml.

(*Volgens EU verordening n° 1169/2011)

Traceerbaarheid

Van herkomst tot op je bord: welke reis hebben onze producten afgelegd? Onze kwaliteitsdienst waakt over de traceerbaarheid van onze grondstoffen om de kwaliteit van onze producten te garanderen.

Dierenwelzijn

Geen heerlijk zonder eerlijk. Meer respect en welzijn voor dieren vormt de rode draad in ons assortiment.

Het Charles lastenboek

In ons Charles lastenboek nemen we — naast garanties over de kwaliteit van de grondstoffen — ook strenge normen omtrent dierenwelzijn op.

Korte Keten

We kiezen voor een korte keten, dus met zo min mogelijk tussenstappen en zo veel mogelijk via lokale boeren. Goed voor jou, want je weet waar je vlees vandaan komt. En goed voor de dieren.

Respectful Life

We hebben veel aandacht voor het welzijn van paarden. Daarom ondersteunen we het Respectful Life* programma en dragen onze producten van paardenvlees het Respectful Life label.

Meer info over dit project op www.respectfullife.com.

*Respectful Life is een gezamenlijk initiatief van de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) en de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven). Het is een globaal onderzoeksproject, bedoeld om het dierenwelzijn in de paardenvleessector te verbeteren. Meer info over dit project op www.respectfullife.com.

Milieu

Charles werkt voortdurend aan het optimaliseren van de productieprocessen en verpakkingen met het oog op efficiënt grondstof- en energieverbruik en het beperken van de impact op het milieu.

Zonnepanelen

Charles is energiebewust en zet in op duurzame energiebronnen. Zo liggen er op het dak van ons magazijn ongeveer 900 zonnepanelen, wat zorgt voor een pak minder energieverbruik.

Korte keten

Door zo veel mogelijk te kiezen voor lokale partners en dus voor een korte keten, worden de voedselkilometers beperkt. Hierdoor verkleint onze ecologische voetafdruk gevoelig.

Nieuwe waterzuiveringsinstallatie

Onze waterzuiveringsinstallatie zuivert afvalwater zodat het opnieuw geschikt is als proceswater. Het water wordt gezuiverd geloosd, waardoor onze fabriek geen bron van vervuiling vormt voor de omliggende beken en rivieren.

WKK installatie

Door het systeem van WKK (warmtekrachtkoppeling) hebben we een prima rendement voor elektriciteit en warmte. Met deze installatie op aardgas produceren we elektriciteit.

Het koud water — dat gebruikt wordt om de motor van de machine te koelen — warmt op en wordt in een buffervat bewaard. Met dit warm water reinigen we de fabriek. Zo slaan we 2 vliegen in 1 klap en verbruiken we niet meer dan nodig.

Gerecycleerde verpakking

We zoeken continu naar verpakkingsoplossingen die gebruiksvriendelijk zijn, de versheid garanderen én een zo klein mogelijke impact op het milieu hebben.

Charles kiest daarom vandaag voor 2 van onze lijnen voor verpakkingen uit gerecycleerd plastic en PET. Samen zorgen we zo voor een kleinere afvalberg.

Ook voor onze andere producten bekijken we of we kunnen omschakelen naar een duurzame verpakking die de nodige functionaliteit kan garanderen.

Etiketten met FSC label

Onze etiketten zijn voorzien van het FSC*-keurmerk (Forest Stewardship Council). Dit wil zeggen dat ze zijn gemaakt van papier volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria*.

*Ontdek meer over het FSC label op www.fsc.be.

Hoe vertaalt ons engagement omtrent duurzaamheid zich naar ons assortiment?

Een complete herlancering van het gamma Charles voorverpakte charcuterie

*Charles verbindt zich ertoe om grondstoffen aan te kopen die voldoen aan een label met strenge normen op het vlak van dierenwelzijn en met garantie op hoogwaardige kwaliteit van onze grondstoffen, volledig onderbouwd en traceerbaar.

Ontdek het assortiment

Een optimalisatie van het gamma belgium’s finest by charles

Ontdek het assortiment